dimarts, 6 d’octubre del 2009

ELS BOLETS

És ben coneguda la tradició que hi ha pels bolets a casa nostra, i és per això que a molts ens agrada anar-los a buscar personalment al lloc on es crien. ja que són ingredients imprescindibles en la preparació de molts dels nostres plats. Els bolets són productes apreciats, però també molt poc previsibles, ja que la natura en decideix l'aparició i l'abundància. Gastronòmicament molt versàtils, i nutricionalment, lleugers. Se'n pot gaudir durant tot l'any, ja siguin frescos, secs o confitats.
L'interès pels bolets ha augmentat notablement en els darrers temps, i cada vegada són més les persones que surten a collir-ne, sovint de forma indiscriminada, cosa que propicia que gairebé cada any es produeixin intoxicacions a causa de la inexperiència o la manca dels mínims coneixements micològics de les persones que els recol·lecten.

Els bolets més coneguts són: el rovelló, anomenat així mateix esclata-sangs, el xampinyó, el rossinyol, la múrgola, el fredolic, el moixernó o cama-sec, el pebràs, etc. Generalment es cullen a la tardor però hi ha algunes espècies pròpies de la primavera.

Abans de cuinar-los, als bolets frescos se'ls ha de tallar la part terrosa o peu i espolsar la terra que tenen adherida sota del barret. A menys que estiguin molt bruts de fang és norma no rentar-los amb aigua però si que convé netejar-los amb un drap molt net i una mica humit. Un cop fet tot això es deixen sencers o es tallen a trossets, segons el destí culinari per a que se'ls reservi

A la nostra cuina es presenten d'entrants, de guarnició o d'acompanyament; per a completar altres plats -sopes, amanides, pastes o truites, etc. El suc condensat resultant de la seva cocció al natural serveix per a perfumar algunes salses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada