diumenge, 4 d’octubre del 2009

HORTALISSES DE TEMPORADA

Es consideren hortalisses de temporada aquelles que són comestibles durant una època de l'any, cada tipus comprèn uns mesos de cultiu i collita diferents respecte a altres.
El fet d’utilizar les hortalisses de temporada comporta una sèrie d’avantatges com que són més saboroses i contenen tot el seu valor nutritiu. Un altre avantatge per al consumidor és la cotització del gènere. És sabut que certes hortalises fòra de temporada tenen uns preus desorbitats a part del risc que es corre que despleguin en boca sabors insípids, és a dir, les hortalisses de temporada són més econòmiques, de manera que la economia també ho va agrair.
La majoria de productes poden adquirir-se durant tot l’any. Aquí només intentaré donar una llista informativa de quina és la millor època per fer-ho.
En l’estació més freda se’ns presenten hortalises com la xicoira, la col, el bròquil, l’escarola, les carxofes, els calçots, els pèsols. La primavera és l’ estació de l’any que ens ofereix colors vius, aromes exuberants i gran varietat de sabors pel que fa als productes de la terra. Sens dubte, és una bona època per gaudir d’hortalisses com les cebes tendres, els espàrrecs de marge, l’api; llegums com els pèsols i les favetes; Amb els rigors estivals, ens vénen de gust menges refrescants i lleugeres. Hortalisses com l’albergínia, el carabassó, la carabassa, el cogombre, el primentó o el tomàquet són protagonistes en aquesta estació pel seu alt contingut en aigua. Quan les fulles abandonen l’arbre amb els primers freds tardorencs, la cuina té un gir en l’elaboració de leshortalisses. Les carxofes, els cards, la col-i-flor, les endívies, els espinacs, les bledes, els naps i els bolets participen en els plats d’aquesta estació.
Escollint hortalisses de temporada contribueixes a reduir els costos de transport i emmagatzematge, la qual cosa disminueix la despesa energètica i ajuda a la protecció del medi ambient. La meua recomanació és que, a més de consumir hortalisses de temporada, l'ideal és que siguin procedents de mercats locals i que siguin ecològiques. Aquestes són algunes raons:
• Estos productes són més beneficiosos per al consumidor i el medi ambient, ja que no contenen additius químics ni pesticides i suposen un important estalvi en les emissions de CO2.
• Estarem realitzant un consum responsable i sostenible, evitant el dany produït al medi ambient pel transport, l'ús de fertilitzants, pesticides, etc.
• Ofereixen major seguretat alimentària, ja que en el transport perden alguns dels seus nutrients i qualsevol bacteri pot contaminar la mercaderia, causant grans pèrdues.
• Fomentarem una major diversitat de cultius. El nombre d'espècies plantades per produir aliments ha disminuït de manera dràstica en els últims anys per la globalització en el consum.
Podeu descarregar-vos el següent calendari d'hortalisses en formar pdf. SALUT I GANA.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada