dimecres, 21 d’octubre del 2009

LA CARN

La pròxima unitat didàctica que encetarem és la que es referix a la carn. Primerament dedicarem una ud. a la carn i les seues característiques generals, per després dedicar una ud. a cadascuna de les carns: au, vedella, porc i corder. El coneixement de les carns és bàsic per a desenvolupar la tasca d’una cuina, ocupant un lloc privilegiat dintre del grup de les matèries primeres, i un dels components destacats de la dieta del ser humà.
Nombrosos documents històrics, de diferents cultures, ens monstren com la carn ha tingut des de temps primitius relevància a l’alimentació humana. Si bé al principi l’home primitiu recurria a la caça per a obtindre-la, més tard va apendre a domerticar els animals, assegurant-se este aliment d’una manera més continuada.
La importància de la carn es fica de manifest per l’estreta relació amb la cultura i la religió dels pobles. Els membres de religions monoteístes tenen prohibit i restringit el seu consum, tal és el cas dels àrabs pel que fa a la carn de porc i cristians respectivament. D’altres, com els budistes..., no menjen carn i alguns són vegetarians estrictes.
Ressenyar que tot i la importància de la carn en la dieta humana, el seu consum ha estat durant molt de temps privilegi exclusiu de les classes adinerades. El desenvolupamnet econòmic, la millora de les condicions de vida i els avanços en l’obtenció de carn , tant pel que fa als sistemes de producció i engrossament com al perfeccionament de les races han aconseguit que la carn siga un producte a l’abast de totes les classes socials.
En els últims temps, el sector càrnic ha camviat substancialment degut a diversos factors com, augment de la qualitat de vida, ingrés d’Esapanya a la CEE, millora de la cabanya, reformes en la distribució, aplicació de noves tecnologies...L’entrada en vigor de la lliure circulació de persones i mercaderies pels païssos comunitaris, ha suposat que les normes reguladores es dicten des de Brussel•les. A partir de la crisis de les anomenades vaques loques, la UE va determinar un nou marc legal pel que fa a identificació, registre i etiquetat de les carns, allò que es coneix com tassabilitat de les carns.
Per acabar, segons el CAE la carn es la part comestible dels músculs procedents de les reses d’abast (bòvids, òvids, càprids, èquids i camèlids), sanes i sacrificades en condicions higièniques. Per extensió s’aplica també a al carn procedent dels animals de corral i de caça, de pèl i ploma.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada