dijous, 24 de setembre del 2009

udIDENTIFICACIÓ DE LES HORTALISSES, CLASSES I PRELABORCIÓ:

Amb el nom genèric de verdures englobem les plantes herbàcies comestibles que són conreades als horts i als camps de cultiu i que, depenent del lloc, la forma i el costum, anomenem verdures o hortalisses. De les hortalisses no sempre n'aprofitem el mateix: el tomàquet, l'albergínia o la carabassa, per exemple, representen el fruit de la planta; els pèsols, les mongetes o les faves en són les llavors, o les baies quan ens les mengem senceres; la pastanaga, el rave o el nap constitueixen l'arrel de la planta; les bledes, els espinacs, o l'escarola n'esdevenen les fulles, etc.
Les hortalisses són una font important tant de vitamines -A, B i C, com de minerals -ferro, calci, sofre, fòsfor, potassi o manganès- i aigua. Precisament pel fet que continguin vitamina C cal comprar-les i cuinar-les fresques del dia sinó en volem perdre les seves excel·lents propietats. Aporten, igualment, certes qualitats refrescants (api, tomàquet, albergínia), diurètiques (carxofa, enciam, carbassa), laxants (espinac, bleda, carbassa), depuratives (espàrrec, créixem) o astringents (pastanaga), raons totes elles que les fa idònies per a formar part de la dieta d'alimentació de la quasi totalitat d'organismes.Les hortalisses aporten líquids, minerals i vitamines a l'organisme. Al mateix temps són considerades, en la seva majoria, “hipocalóricas”, és a dir que en general no superen les 50 calories cada 100 grams.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada